آموزش سطح مقدماتی
آموزش مفاهیم
سوالات متداول
1- سامانه مودیان چیست؟
سامانه مودیان، به مودیان مالیاتی این امکان را می دهد که به صورت مستقیم و از طریق اینترنت به سامانه مودیان متصل شوند و با زدن چند تیک، صورت حساب های خود را به سامانه ارسال کنند. علاوه بر این، مودیان می توانند با انتخاب یکی از شرکت های معتمد مالیاتی، صورت حساب های مربوط به فروش و خدمات خود را در سامانه شرکت معتمد ثبت و ارسال کنند و پس از ثبت، از وضعیت صورت حساب ها استعلام بگیرند.
2- مودی مالیاتی کیست؟
مودیان مالیاتی کسانی هستند که طبق قوانین و مقررات موظف به پرداخت مالیات به سازمان امور مالیاتی می باشند. به عبارت دیگر هر فردی که به دلیل فعالیتهای شغلی یا معاملات تجاری انجام شدۀ خود به دولت بدهکار است، مودی مالیاتی گفته می شود. مودیان مالیاتی موظف هستند اطلاعات و اسناد درخواستی سازمان امور مالیاتی را تکمیل کرده و در زمان تعیین شده برای این سازمان ارسال کنند و میزان مالیات مشخص شده را پرداخت نمایند.
3- چه کسانی لازم است در سامانۀ مؤدیان عضو شوند؟ (قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب سال 1400)
کلیۀ صاحبان مشاغل و اشخاص حقوقی مشمول مالیات، حتی عرضه کنندگان کالاها و خدماتی که به موجب قانون مالیات بر ارزش افزوده و سایر قوانین از مالیات و عوارض معاف هستند، همچنین فعالان اقتصادی مستقر در مناطق آزاد تجاری-صنعتی و مناطق ویژۀ اقتصادی که حجم معاملات سالانۀ آنها از مبلغی که به پیشنهاد سازمان به تأیید هیأت وزیران می رسد، بیشتر باشد، مکلف به عضویت و ثبت معاملات خود در سامانۀ مؤدیان هستند.
4- اشخاص مشمول اجرای «قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان» کدامند؟
اشخاص مشمول قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، مطابق متن بند ج ماده 1 قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان عبارتند از: «کلیه صاحبان مشاغل (صنفی و غیر صنفی) و اشخاص حقوقی موضوع فصلهای 4 و 5 باب سوم قانون مالیاتهای مستقیم مصوب 1366/12/03 با اصلاحات و الحاقات بعدی آن، مشمول این قانون هستند.»
برای دسترسی به «قانون مالیات های مستقیم مصوب سال 1366» کلیک کنید.
5- منظور از تاریخ مشمولیت اشخاص در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان چیست؟
مطابق اصلاحیه قانون تسهیل تکالیف مودیان، از تاریخ 1/10/1402 کلیه مودیان اعم از حقیقی و حقوقی ملزم به صدور صورتحساب الکترونیکی موضوع قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان مصوب 21/07/1389 با اصلاحات و الحاقات بعدی هستند.
6- مصادیق عدم الزام به صدور و ثبت صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان کدامند؟
این مصادیق عبارتند از: درآمد اجاره اموال غیر منقول – خرید و فروش سهام/اوراق بهادار، سود و زیان حاصل از تسعیر، سود سپرده های بانکی، سود سهام و اوراق بهادار، حق عضویت و کمک های بلاعوض .
7- نحوه فعالسازی کارپوشه مؤدیان چگونه است؟
مودیان برای ورود به کارپوشه میتوانند از طریق نشانی tp.tax.gov.ir وارد سامانه مودیان شده و متعاقباً با درج نام کاربری و رمز عبور دریافتی از سامانه احراز هویت، از طریق سیستم احراز هویت سازمان امور مالیاتی، وارد کارپوشه اختصاصی خود شوند.
8- منظور از شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی چیست؟
اشخاص حقوقی دارای پروانه هستند که حسب ضوابط و دستورالعملهای ابلاغی سازمان، نسبت به ارائه مشاوره و آموزشهای لازم به مودیان، نصب و پشتیبانی تجهیزات مورد نیاز برای ارائه خدمات مالیاتی از قبیل خدمات مربوط به صدور صورتحساب الکترونیکی و سایر امور غیرحاکمیتی (به تشخیص سازمان) با سازمان همکاری میکنند.
9- انواع شرکت های معتمد ارائه کننده خدمات مالیاتی چیست؟
✓ نوع اول: مجوز فعالیت های مرتبط با حوزه صدور، جمع آوری، نگهداری و ارسال صورتحساب الکترونیکی به سازمان امور مالیاتی کشور و نظارت بر عملکرد مودیان در این حوزه می باشد.
✓ نوع دوم: مجوز فعالیت های مرتبط با حوزه آموزش به مودیان مالیاتی و احراز تسلط آن ها به حقوق و تکالیف خود در ارتباط با قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان و سایر قوانین مالیاتی مرتبط با مودی می باشد.
✓ نوع سوم: مجوز فعالیت های مرتبط با حوزه خدمات مشاوره و حسابداری مالیاتی مانند مشاوره فنی و غیرمالیاتی، مشاوره مالیاتی، کمک به تنظیم اظهارنامه های مالیاتی، تهیه و نگهداری دفاتر و سایر موارد غیر حاکمیتی به تشخیص سازمان امور مالیاتی کشور در این حوزه می باشد
10- شرکت های معتمد به حسب نوع مجوز چه وظایفی دارند؟
- نوع اول: حوزۀ صدور، جمع آوری، نگهداری و ارسال صورتحساب الکترونیکی مؤدیان به سازمان امورمالیاتی و نظارت بر عملکرد مؤدیان در این حوزه
- نوع دوم: حوزۀ آموزش به مؤدیان مالیاتی و احراز تسلط آنها به حقوق و تکالیف خود در ارتباط با قانون پایانه های فروشگاهی و سایر قوانین مالیاتی مرتبط
- نوع سوم: حوزۀ خدمات مشاوره و حسابداری مالیاتی
11- منظور از صورتحساب الکترونیکی چیست؟
صورتحساب الکترونیکی، صورتحسابی است دارای شمارۀ منحصر به فرد مالیاتی که توسط سازمان امور مالیاتی، مشخصات و اقلام اطلاعاتی آن متناسب با نوع کسب و کار تعیین و اعلام میشود.
به موجب قانون پایانههای فروشگاهی و سامانۀ مؤدیان، افراد مشمول این قانون، علاوه بر عضویت در سامانۀ مؤدیان، موظفند برای فروش کلیه کالاها و خدمات خود، صورتحساب الکترونیکی صادر کرده و اطلاعات این صورتحساب ها را در مقاطع زمانی معین، برای سازمان امور مالیاتی کشور ارسال کنند.
12- انواع صورتحساب الکترونیکی چیست؟
✓ صورتحساب الکترونیکی نوع اول، صورتحسابی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی با اطلاعات هویتی فروشنده و خریدار، کالا/خدمت فروش رفته و روش پرداخت آن.
✓ صورتحساب الکترونیکی نوع دوم، صورتحسابی است دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی با اطلاعات هویتی فروشنده، کالا/خدمت فروش رفته، نحوه تسویه وجه صورتحساب و به صورت اختیاری اطلاعات هویتی خریدار.
✓ صورتحساب الکترونیکی نوع سوم، رسید پرداخت وجه صادره از دستگاه کارتخوان بانکی یا درگاه الکترونیکی پرداخت دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که حسب مقررات اعلامی سازمان امور مالیاتی کشور، به عنوان پایانه فروشگاهی فروشنده پذیرفته شده است.
13- تفاوت بین صورتحساب الکترونیکی نوع اول با نوع دوم چیست؟
تفاوت صورتحساب الکترونیکی نوع اول و دوم در ضرورت درج اطلاعات خریدار است. در معاملات فعالان اقتصادی با یکدیگر (B2B) که درج اطلاعات کامل خریدار الزامی است، صورتحساب الکترونیکی باید از نوع اول صادر شود. در صورتحساب الکترونیکی نوع دوم (فروش به مصرف کننده نهایی) درج اطلاعات خریدار در صورتحساب الکترونیکی ضروری نمی باشد.
14- چند نوع الگو برای صورتحساب نوع اول وجود دارد؟
درحال حاضر هفت الگو برای صورتحساب الکترونیکی نوع اول درنظر گرفته شده است که شامل:
۱-فروش ۲- فروش ارزی ۳- طلا، جواهر و پلاتین ۴- قرارداد پیمانکاری ۵- قبوض خدماتی ۶- بلیط هواپیما ۷- صادرات می باشد.
15- چند روش برای ارسال صورتحساب الکترونیکی وجود دارد؟
- ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی به صورت مستقیم توسط مودی
- ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد – با کلید مودی
- ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط شرکت معتمد- با کلید شرکت معتمد
- ارسال اطلاعات صورتحساب الکترونیکی توسط سامانههای دولتی. (ثامن – خدمات دولت الکترونیک)
16- کدام صورتحساب الکترونیکی از نظر سازمان امور مالیاتی کشور معتبر محسوب می شود؟
صورتحساب الکترونیکی دارای شماره منحصر به فرد مالیاتی که مطابق قواعد سازمان امور مالیاتی کشور صادر و به سامانه مودیان با موفقیت ارسال گردیده باشد، معتبر خواهد بود. جزئیات آن در سند «دستورالعمل صدور صورتحساب الکترونیکی» در درگاه سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی intamedia.ir در بخش پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان، گزینه آییننامهها و دستورالعملها قابل بهرهبرداری میباشد.